Mitä järjestöjen menestys vaatii?

Kategoria Blogi, Yleinen | 0

Järjestöt ovat jo vuosia tuskailleet sen kanssa, että niiden on vaikea saada ihmisiä sitoutumaan toimintaansa. Samaan aikaan Suomessa on menossa ennen näkemätön osallistumisen aalto: Kokonaisia vastaanottokeskuksia pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja ravintolapäivät, siivouspäivät, tahdon-kampanjat ja meilläonunelmat saavat ihmisiä liikkeelle hurjat määrät. Mitä järjestöjen kannattaisi tehdä toisin?

Siitä olen käynyt puhumassa järjestöille viime viikkoina monissa eri tilaisuuksissa. Aloitan usein näyttämällä tämän kuvan, johon olen koonnut kuvia erilaisista tapahtumista ja kampanjoista, jotka viime aikoina ovat saaneet ihmisiä kovasti liikkeelle.

Kuva Kampanjat

Huomionarvoista on, että kaikki nämä suositut tapahtumat ja kampanjat ovat yksittäisten ihmisten alulle panemia ja järjestämiä. Aiemmin järjestöt olivat niitä, jotka toimivat vaikutuskanavina kansalaisille. Nyt ne ovat menettäneet asemansa, vaikka niiden ajamat tärkeät asiat eivät ole kadonneet yhtään mihinkään.

Olen myös kannustanut järjestöjä; menossa oleva kansalaisvaikuttamisen uusi aalto on niille myös huikea mahdollisuus. Ihmiset haluavat vaikuttaa tärkeäksi kokemiinsa asioihin. Me etsimme elämäämme merkityksellistä tekemistä ja kun jokin asia koskettaa tai vihastuttaa tarpeeksi, monet meistä ovat valmiita tekemään muutakin kuin painamaan peukkunappulaa Facebookissa.

Iso kysymys on, miten järjestöt saavat nykyistä paremmin ”kiinni” tästä porukasta ja miten ne saavat nämä ihmiset oman asiansa taakse vapaaehtoisiksi, lahjoittajiksi, sanansaattajiksi jne. Olen vinkannut koulutuksissani ja puheenvuoroissani erityisesti näitä keinoja:

Kokeile rohkeasti uutta.

Ole ketterä, reagoi.

Tee yhteistyötä muiden kanssa.

Viesti missio kristallinkirkkaasti.

Kerro asiat ihmisten ja tarinoiden kautta.

Anna vinkkejä mutta jätä myös tilaa keksiä oma osallistumistapa itse.

Muista, että vakavastakin asiasta voi kampanjoida myös iloisesti.

Ihmiset tykkäävät tehdä yhdessä. Tarjoa siihen mahdollisuuksia.

***

Mitä järjestöjen menestys tulevaisuudessa vaatii? Tätä käsitellään monesta eri näkökulmasta myös ensi helmikuussa Menestyvät järjestöt -tapahtumassa, jonka järjestämme yhdessä Piritta Seppälän (Viestintä-Piritta) ja Salla Saarisen (Radical Soul) kanssa.

Uskomme vakaasti, että järjestöt voivat muovata tulevaisuuttaan myös itse, vaikka perinteinen ulkopuolinen rahoitus tuntuu monista nyt epävarmemmalta kuin ennen. Siinä syy, miksi päätimme pistää pystyyn Menestyvät järjestöt -päivän. Haluamme tarjota järjestöille ratkaisun avaimia ja luoda uskoa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan heti, sillä early bird -hinnat tapahtumaamme ovat voimassa vain lokakuun loppuun eli lauantaihin saakka.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone