graaf3

VAATEVALLANKUMOUS - Vastuullisuusviestintä puheenaiheeksi

Vaatevallankumous Tehtyjä töitä

Vaatevallankumous, eli Fashion Revolution, on kansainvälinen kampanja, joka järjestetään joka vuosi 24. huhtikuuta. Kampanjan tavoitteena on innostaa vaateteollisuutta lisäämään tuotantonsa läpinäkyvyyttä ja saada kuluttajat kysymään vaatemerkeiltä #whomademyclothes eli missä heidän vaatteensa on tehty. Keväällä 2015 kampanja järjestettiin yli 70 maassa, ja minä, Heidi Korva, olen kampanjan Suomen-perustaja ja -vetäjä.

LOPPUTULOS: Kampanja on molempina järjestämiskeväinä nostanut vaateteollisuuden vastuullisuuden puheenaiheeksi Suomessa. Keväällä 2015 kampanjasta julkaistiin n. 60 juttua ja blogauksia. Suomalaiset twiittasivat päivän aikana aiheesta lähes 3000 kertaa ja lähettivät Instragramiin noin 700 kuvaa. Kampanjassa oli mukana myös suunnittelijoita, julkkiksia, kouluja ja työpaikkoja ja vapaaehtoisia.

Suomessa järjestettiin enemmän kampanjatapahtumia kuin missään muualla: 50 tapahtumaa 26 eri paikkakunnalla. Myös vaatealan yrityksiä osallistui kampanjaan vastaamalla #whomadeyourclothes-kysymyksiin, lähettämällä kuvia ompelijoistaan ja kertomalla muutenkin omasta tuotannostaan.

graaf1

STRATEGIA - Ydinviestit kirkkaiksi

Järjestö x halusi tietää, miten se voisi kehittää viestintäänsä. Sillä ei ollut päätoimista viestinnän työntekijää, ja järjestössä oltiin tyytymättömiä siihen, miten viestintä tavoitti eri kohderyhmät. Analyysissäni selvisi, että viestintä oli reaktiivista, eikä sitä suunniteltu juuri lainkaan. Viestintä ei myöskään ollut kohderyhmälähtöistä, vaan samat viestit lähtivät kaikille kohderyhmille, varsinkin ulkoisessa viestinnässä. Viestintää ei ajateltu strategiseksi työkaluksi.

LOPPUTULOS: Teimme asiakkaalle viestintästrategian. Noin puoli vuotta kestäneeseen prosessiin kuului työpajoja, koulutusta ja sparrausta. Prosessi selkiytti järjestön ydinviestejä, yhteistä tavoitetta ja sitä, miten viestitään kohderyhmittäin räätälöidysti ja omia vahvuuksia ja tavoitteita alleviivaten. Myös viestinnän suunnitelmallisuus ja koordinointi paranivat. Järjestössä oltiin tyytyväisiä myös siihen, että työntekijät oppivat tärkeitä asioita mediaviestinnästä ja saivat juttuja mediaan aiempaa paremmin.


graaf2

KAMPANJA - Suunnittelu ja kampanjan toteutus

SAK JC Deacaux

Vastasin yhdessä yhteistyökumppanini Radical Soulin kanssa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön eduskuntavaalikampanjan 2015 suunnittelusta. SAK:n tavoitteena oli kertoa, että jotta Suomen talous kääntyy uuteen nousuun, Suomi tarvitsee lisää työtä – eikä mitä tahansa työtä vaan hyvää työelämää. Tavoite kiteytettiin kampanjan sloganiin: Hyvää työtä Suomi tai se on hyvää yötä Suomi.

LOPPUTULOS: Kampanjatyökaluina olivat mm. ulkomainonta, radiomainokset, kampanjan lanseerauksen yhteydessä järjestyt tapahtumat, niissä jaetut materiaalit ja kansanedustajaehdokkaiden uutiskirjeet jne. Kampanjan nettisivuille kerättiin myös human interest -sisältöä, esim. puoluejohtajien lempiruokaohjeita, joista sai alkunsa yksi vaalikevään puheenaiheista: Antti-pasta.

 
graaf3

VERKOSTOITUMISTREFFIT - Järjestöt ja media toisilleen tutuiksi

Verkostoitumistreffit

Järjestöt kaipaavat näkyvyyttä työlleen ja toimittajat tarvitsevat jatkuvasti kiinnostavia juttuaiheita ja uusia haastateltavia. Tältä pohjalta ideoin verkostoitumistreffit medialle ja järjestöille.

LOPPUTULOS: Treffit ovat saaneet paljon kiitosta sekä toimittajilta että järjestöjen ihmisiltä, ja niiden ansiosta on syntynyt paljon juttuja. Kaikki treffeille osallistuneet toimittajat (n. 50 henkeä) ovat palautteessa vastanneet saaneensa käytännön hyötyä omaan työhönsä. Esimerkiksi silloin, kun teemana oli asunnottomuus, paikalla oli toimittaja seuraavista toimituksista: Yle Uutiset, Helsingin Sanomat, A-studio, Alma Median Helsingin-toimitus, Kotimaa ja Kodin Kuvalehti.


graaf1

TUOTELANSEERAUS - Tuote kohderyhmän tietoon

Arctips-jalkineet Tehtyjä töitä

Töysän kenkätehdas teki ensimmäisenä maailmassa kengän, jossa yhdistyvät huopikas ja lapikas. Vastasin tuotteen lanseerauksesta yhteistyössä mainostoimisto Halon kanssa. Vastuullani olivat Arctipsin viestinnän suunnittelu sekä blogi- ja medianäkyvyys. Yhteistyö Töysän kenkätehtaan kanssa jatkui myös lanseerausta seuranneena talvena.

LOPPUTULOS: Arctips-huopalapikas tavoitti hyvin pääkohderyhmänsä ja saavutti tässä joukossa hyvän tunnettavuuden. Lapikkaat olivat naistenlehdissä esillä noin 20 jutussa, ja blogiyhteistyö tuotti kahden talven aikana parisenkymmentä blogausta. Arctips-jalkineet olivat molempina talvina myynnissä myös Ivana Helsingin liikkeessä.

 
graaf2

TAPAHTUMA - Näkyvyyttä mediaan

Tehtyjä töitä - Urbaanin selviytymisen päivä

HSY:n Ilmastoinfo järjesti tapahtuman, jossa opetettiin varautumaan sään ääri-ilmiöihin. Viestinnän tavoitteena oli houkutella ihmisiä tapahtumaan ja saada asiasisällölle näkyvyyttä mediassa, myös valtakunnallisesti.

LOPPUTULOS: Kaikki pääkaupunkiseudun mediat tekivät tapahtumasta jutun, suurin osa myös ennakkoon, mikä palveli hyvin ennakkomarkkinointia. Myös tavoitteet valtakunnallisesta näkyvyydestä toteutuivat.

Juttuja tekivät Helsingin Sanomat, MTV3:n uutiset, Yle Puoli Seitsemän, YleX, Yle Uusimaa (tv-uutiset), Ylen aikainen, Radio Nova, Yle Puhe, Hufvudstadsbladet, Helsingin Uutiset, Vantaan Sanomat ja Länsiväylä, Vihreä Lanka ja Tehy-lehti.