Pesula-podcastissa pestään puhtaaksi vanhoja väittämiä vastuullisuudesta

Communikén Heidi Korva on pyöräyttänyt käyntiin yhdessä Anniina Mustalahden kanssa Pesula-podcastin, jossa käsitellään erilaisia kuluneita ja tomutusta kaipaavia vastuullisuuväittämiä. Ensimmäisen tuotantokauden seitsemän jaksoa ovat jo nähneet päivänvalon ja löytyvät Spotifysta, Suplasta ja Soundcloudista.

Pesula Podcast

Vastuullisuudesta jauhetaan nykyään kaikkialla, mutta silti on vaikeaa sanoa, mitä vastuullisuus tarkalleen ottaen tarkoittaa. Pesula sai alkunsa tarpeesta tuoda esille uusia, mielenkiintoisia vastuullisuuteen liittyviä näkökulmia.

Jokaisessa Pesulan jaksossa otetaan käsittelyyn yksi tuttu vastuullisuuteen liittyvän väittämä, jota käsitellään yhdessä vaihtuvan vieraan kanssa. Ensimmäisissä neljässä jaksossa on käsitelty viherpesua ja yritysten vastuullisuutta, ilmastoviestintää ja erilaisia tapoja muuttaa ihmisten käyttäytymistä sekä teknologian roolia maailman pelastamisessa ja sitä, millaista yhdenvertaisuustyötä suomalaisilla työpaikoilla tehdään ja pitäisi tehdä.

Pesulan jaksoja julkaistaan yksi kuukaudessa, joka kuukauden toinen torstai. Syksyn jaksoissa aiheina ovat muun muassa luontokato ja eettinen toimintaketju. Tutustu jo julkaistuihin jaksoihin alta.

Jakso 1: Yritykset ovat ahneita viherpesijöitä?

Pesula-podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan, mihin yritysten vastuullisuusvertailut perustuvat, mihin kannattaa kiinnittää huomiota yrityksen vastuullisuutta arvioidessa sekä miten vastuullisuudesta voi ja pitäisi viestiä. Vieraana jaksossa kuullaan vastuullisen liiketoiminnan professoria Minna Halmetta ja syyniin joutuvat myös vastuullisuusmarkkinoinnin paraatipaikka eli Hesarin etusivun vastuullisuusmainokset. Lisäksi Pesulan lentävä reportteri Susanna kävi kyselemässä kansalaisista, että mitkä yritykset ovat heidän mielestään vastuullisia ja miksi.

Jakso 2: Ilmastoviestintä sucks?

Pesulan kakkosjaksossa pohditaan, millainen ilmastoviestintä saa ihmiset toimimaan ja miten meitä jo nyt tietämättämme tuupitaan kohti järkevämpiä valintoja. Vieraana jaksossa on sosiaalipsykologi Annukka Vainio, joka on tutkinut ilmastonmuutosta käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta. Vainio myös avaa jaksossa, mitä ovat ne vaikuttavat teot, joista pitäisi puhua enemmän. Kakkosjaksossa kuullaan ihan tavan talliaisten näkemyksiä, kun helsinkiläinen Joona kertoo Pesulan lentävälle reportille Susannalle omia ajatuksiaan ilmastouutisoinnista.

Jakso 3: Teknologia pelastaa maailman?

Pesula-podcastin kolmannessa jaksossa pohditaan, onko ilmastonmuutos torjuttavissa ja onko teknologia avainasemassa hiilineutraalissa tulevaisuudessa. Aiheesta on studiossa keskustelemassa energia-alan dosentti ja yritysmaailman ylimmästä johdosta koostuvan Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Jouni Keronen. Lisäksi etäyhteyden päässä on Demos Helsingin Tuuli Kaskinen, joka avaa tulevaisuusnäkymiä maailmassa, jossa ilmastonmuutos on saatu pysäytettyä. 

Jakso 4: Suomi on maailman tasa-arvoisin maa?

Onko suomalainen työelämä tasa-arvoinen kaikille nimeen ja ihonväriin katsomatta? Pesulan neljännessä jaksossa pureudutaan rakenteelliseen rasismiin ja siihen, kuinka työpaikoista tehdään yhdenvertaisia paitsi julistusten myös käytännön tasolla. Asiantuntijana studiossa diversiteettikonsultti Fatima Verwijnen. Mankelissa annamme arvosanan Suomen suurimpien työnantajien yhdenvertaisuustyölle.

Jakso 5: Luontokato on sademetsien, ei Suomen ongelma?

Pölyttäjät, sademetsät ja jääkarhut häviävät, mutta meillä Suomessahan metsää ja lääniä riittää? Pesulan vitosjaksossa rakennamme siltaa luontokadon, Suomen ja itsemme välille – mitä oikeasti tarkoittaa, kun luonto köyhtyy? Ja mitä me voimme tehdä, että tilanne paranisi? Studiossa SYKEn asiantuntija Riku Lumiaro.

Jakso 6: Yritykset eivät ole valmiita rehellisyyteen?

Ollaanko yrityksissä valmiita aitoon rehellisyyteen? Kutsuimme studioon tentattavaksemme S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaan. Kysymme häneltä, mitä seurauksia on radikaalista läpinäkyvyydesta ja mikä vastuullisuusasiantuntijan työssä on raivostuttavinta. Ja tietenkin meitä kiinnostaa myös, onko mahdollista, että saamme joskus ostaa Prismasta käytettyjä tavaroita.

Jakso 7: Raaka-aineet loppuu, kulutusjuhla on ohi?

Koboltista on pulaa ja terassilauta maksaa maltaita. Nytkö jo iloinen kulutusjuhlamme on ohi ja maapallon rajat vastassa? Riittääkö meillä elintärkeitä raaka-aineita enää edes vihreään siirtymään? Tätä pohdimme Pesulan seiskajaksossa, jossa vieraamme Lassi Linnanen vaatii päättäjiltä munaa ja Julia Thurén kertoo, miten hänen elämänsä on muuttunut kulutuskriittisen kirjan kirjoittamisen jälkeen.

Ota Pesula-podcast kuunteluun Spotifyssa, Suplassa tai Soundcloudissa  ja seuraa Pesulan sometilejä Instagramissa ja Twitterissä. Tilit löytyvät somesta tunnuksella @Pesulapodcast.

Pesulan uusin jakso Spotifyissa:

JAA SOMESSA