Tehokas mediaviestintä – Kokosimme 10 vinkkiä

Positiivinen medianäkyvyys on edelleen yksi isoimmista valttikorteista viestinnässä. Mutta mediaviestintä on myös haastava laji, jossa pelkkä tiedotteen lähettäminen harvoin tuo toivottuja tuloksia. Kokosimme avuksesi 10 vinkkiä. 

1. Teroita tavoitteesi

Mediaviestinnässä, niin kuin viestinnässä muutenkin, ei enää pärjää sillä, että huiskitaan menemään “niin kuin aina ennenkin”. Onnistunut viestintä vaatii paitsi suunnitelmallisuutta, myös kirkkaita tavoitteita. Kysypä ääneen, että miksi medianäkyvyys on teille tärkeää? Mitä tavoitteita se palvelee? Ja millaisia teemoja, ydinviestejä jne. teidän pitäisi saada mediassa läpi, jotta näkyvyys tukisi tavoitteidenne toteutumista?  Kun tiedät vastaukset näihin kysymyksiin, pystyt jo paremmin hahmottamaan, millaisia juttuja lähdet tavoittelemaan ja missä medioissa.

2. Tunne toivemediasi

Paikallistoiminta kiinnostaa paikkallismediaa, ja isommat yhteiskunnallisiin keskusteluihin liittyvät aiheet valtakunnan mediaa. Aikakaustoimitus taas vaatii erilaista näkökulmaa kuin uutismedia. Erilaisten medioiden kirjo on valtava, ja niillä on omanlaisensa tavat käsitellä aiheita, joten tutustu vaihtoehtoihin ja tunne hyvin erityisesti ne mediat, joissa haluaisit näkyvyyttä. 

Voit ehdottaa aihetta suoraan esim. tiettyyn juttusarjaan tai palstalle; toimituksessa nostetaan peukkua, kun siellä huomataan, että et ehdota juttuja summamutikassa. Tavoitemediasi tunteminen on tärkeää myös siksi, että sinun pitää osata perustella, miksi aiheesi olisi tärkeä ja kiinnostava juuri tälle medialle.

3. Älä pelkää tarttua puhelimeen

Aina kannattaa olla suoraan yhteydessä prioriteettimedioittenne toimituksiin, sillä pelkkä tiedote poikii nykyään enää harvoin juttuja. Räätälöity juttuvinkki ja suorat kontaktit ovat onnistuneen mediaviestinnän salaisuus. 

Tiedote on silti tärkeä työkalu; se paketoi aiheenne napakaksi kokonaisuudeksi ja auttaa toimitusta hahmottamaan jutun uutisarvon. Tiedotteen lähettämisen lisäksi kannattaa kuitenkin aina olla myös henkilökohtaisesta yhteydessä prioriteettimedioihin. Soitto uutispäällikölle, tuottajalle tai aihepiiristäsi kiinnostuneelle toimittajalle, kiinnostavasti muotoiltu juttuvinkki ja ehdotus hyvästä asiantuntijahaastateltavasta tai henkilötarinasta, ja avot, mahdollisuutesi saada juttu läpi ovat paljon paremmat kuin laajalla levikillä lähetetyllä tiedotteella. 

4. Tarjoa medialle hiljaisia signaaleja

Uudet ilmiöt ja tuoreet näkökulmat kiinnostavat mediaa. Olet oman työsi asiantuntija ja todennäköisesti perillä paremmin kuin media oman alasi ajankohtaisista asioista, hiljaisista signaaleista tai siitä, miten poliittiset päätökset vaikuttavat haastavassa elämäntilanteessa olevan asiakaskuntanne elämään. Välitä siis tietoa, kerro missä mennään ja ehdota suoraan myös esimerkkihaastateltavaa.

5. Saavuta huomiota henkilötarinan kautta

Ihmiset kiinnostavat. Tarjoa medialle juttuvinkkinä jonkun organisaatioonne sidoksissa olevan ihmisen tarinaa. Henkilötarinan kautta pääsette ehkä myös kertomaan organisaationne työn tärkeydestä, palveluista ja tuloksista.

6. Ratsasta mediaviestinnässä ajankohtaisilla teemoilla

Isoja uutisaiheita kommentoivat tiedotteet leviävät hyvin mediassa, viestijänä voit tarjota oman organisaatiosi asiantuntijoita haastateltavaksi ajankohtaisiin aiheisiin. Ajankohtaista kerrottavaa kannattaa rakentaa myös tapahtumatiedotteen kylkeen, sillä pelkkä seminaari ei ylitä uutiskynnystä. Myös erilaisten teemapäivien aikana on hyvä mahdollisuus saada läpi aiheeseen liittyviä viestejä. Lisää vinkkejä täältä.

7. Tiedota oikeaan aikaan

Kun toimituksessa on hiljaisempaa, saavuttaa tiedotteesi toimituksen todennäköisesti paremmin. Uutispiikki on aamuisin usein klo 9, joten ajoita tiedottaminen ennen tätä. Myös viikonloput kannattaa hyödyntää! 

Jos tiedossa on isompi kampanja, tapahtuma tai vastaava, niin ole uutistoimitukseen yhteydessä muutamaa päivää aikaisemmin. Soita ja/tai meilaa uutispäällikölle, tuottajalle tai toimittajalle, jonka tiedät olevan kiinnostunut juuri teidän aihepiiristänne. Muista kertoa, milloin asian saa julkaista eli mikä on sen embargo.

8. Tarjoa mahdollisimman valmista uutista tiedotteessa

Laita heti tiedotteen alkuun tärkein ja kiinnostavin. Ole selkeä, vältä ammattijargonia ja käytä lyhyitä lauseita. Tiedotteessa on hyvä olla aina pari sitaattia, yhteystiedot ja taustatietoja organisaatiosta. Pituus maksimissaan yksi A4. Ota täältä vielä haltuun vinkit hyvään tiedotteeseen.

9. Kiinnitä uutistoimituksen huomio tiedotteen otsikolla

Otsikon pitää napata toimituksen huomio uutisvirran keskeltä. Nosta otsikkoon jutun oleellisin asia napakasti muotoiltuna, mutta älä tyydy itsestäänselvyyksiin. Mieti, mikä on jutun uutisarvo tai kiinnostavin asia, ja tuo se otsikossa esille. 

10. Ole kiinnostava myös sosiaalisessa mediassa

Media tarttuu usein viraaliksi levinneeseen sosiaalisen median julkaisuun tai muuhun aiheeseen, joka puhuttaa ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Kampanja-avausten, lanseerausten yms. yhteydessä on siis ensiarvoisen tärkeää olla aktiivinen ja näkyvä myös sosiaalisessa mediassa. Yritä saada aikaan keskustelua ja valjasta mukaan vaikuttajia niin kampanjateemasi saattaa suuremmalla todennäköisyydellä päätyä myös perinteisen median kanaville.

Blogauksen on kirjoittanut Susanna Koivistoinen ja se perustuu Heidi Korvan Mediaviestinnän ABC -koulutukseen yhteiskunnallisille yrityksille 26.11.2020.

Haluaisitteko apua mediaviestinnän suunnittelussa? Pyydä tarjous sparraukseen tai työpajaan täältä.

JAA SOMESSA